Harrastusryhmät

Yöstäjän sanataideharrastusryhmissä kaikenikäiset voivat innostua kielestä, kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Lasten harrastusryhmissä tarjolla on muun muassa lorupiirejä perheen pienimmille ja kirjaseikkailua koululaisille. Sanataiteen harrastaminen tukee kielellisen ilmaisun kehittymistä ja monipuolista tekstien ymmärtämisen ja tuottamisen taitoa. Aikuisten sanataideryhmissä keskustellaan kirjallisuudesta ja kirjoitetaan luovasti, leikkimielisellä asenteella.

Vuonna 2007 perustettu Yöstäjän sanataidekoulu järjestää sanataidekasvatusta pääasiassa alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille Tampereella ja muualla Pirkanmaalla. Tampereella sanataidetta voi harrastaa viikoittain kokoontuvissa ryhmissä; muilla paikkakunnilla Yöstäjän sanataidepaja tulee tilauksesta ja erilaisten projektien muodossa kouluun tai päiväkotiin.

Opetusta hallinnoiva taho Tampereella on Tampereen seudun työväenopisto. Ajankohtaiset ryhmätiedot löytyvät alta ja linkki ilmoittautumiseen kunkin ryhmän kohdalta.

Koululaiset pääsevät sanataidepajaan myös osana kulttuurikasvatusohjelmia: Tampereella kolmasluokkalaiset osallistuvat Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaan ja Nokialla Kulttuuripolkuun.

 

SANATAIDETTA TAMPEREELLA JA LÄHIKUNNISSA

Vauvoille ja taaperoille     Alle kouluikäisille     Koululaisille Tampereella    Taiteen perusopetus

Koululaisille lähikunnissa     Aikuisille  

 

 

LORUPIIRIT VAUVOILLE JA TAAPEROILLE

 

Loruttelu on pienen lapsen ja aikuisen luontevaa yhdessäoloa, joka perustuu kosketukseen, sylin lämpöön ja yhteiseen nauruun. Lorupiireissä lapsi ja aikuinen tutustuvat yhdessä sekä perinteisiin että uusiin loruleikkeihin körötellen, kuiskutellen ja keinutellen. Usein toistetut, tutuksi käyvät lorut tuovat lapselle turvallisuuden ja hyvänolon tunteen, jonka muisto säilyy jopa aikuisuuteen saakka. Lorupiiriin voi tulla äidin, isän tai isovanhemman kanssa, sillä lorut ovat koko perheen yhteistä viihdytysperinnettä.

 

Lorupiiri vauvoille (4-12 kk)

Sampola, Severi-sali, Sammonkatu 2, Tampere

Tiistaisin 13.45-14.30, 18.1.-12.4.2022 (12 oppituntia)

Sanataideopettaja Mia Lempinen, kurssimaksu 15 € (maksu erikseen sekä aikuiselta että lapselta, yhteensä 30 €)

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

Lorupiiri taaperoille (1-2 v)

Sampola, Severi-sali, Sammonkatu 2, Tampere

Tiistaisin 14.45-15.30, 18.1.-12.4.2022 (12 oppituntia)

Sanataideopettaja Mia Lempinen, kurssimaksu 15 € (maksu erikseen sekä aikuiselta että lapselta, yhteensä 30 €)

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

 

ALLE KOULUIKÄISILLE

 

 

KOULULAISILLE TAMPEREELLA

 

KANSAINVÄLISTÄ SANATAIDETTA LAPSILLE / CREATIVE WRITING FOR CHILDREN

Pääkirjasto Metso, Tammi-sali, Pirkankatu 2, Tampere

Torstaisin 14.30–16.00, 20.1.-14.4.2022 (24 oppituntia)

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 50 €

Monikielisille ja maahanmuuttajataustaisille 10–12-vuotiaille lapsille suunnatussa sanataideryhmässä kuullaan vinkkejä jännittävistä kirjoista, kirjoitetaan, piirretään, esitetään, ja leikitellään sanoilla sekä suomeksi että englanniksi. Luova kirjoittaminen tukee kielen oppimista, ja monipuoliset kirjavinkit kehittävät suomalaisen kulttuurin tuntemusta. Mukaan tarvitset vain kirjoitusvälineet ja mielikuvitusta!

Are you a bookworm or enjoy writing stories of your own? If so, creative writing is the perfect hobby for you! This course is aimed especially at 3rd to 5th -graders with an international and multilingual background. During the course we will write stories, poems, and other texts, illustrate our stories, and play with words in both Finnish and English. Creative writing helps you develop your language skills and gives you knowledge of Finnish culture and children’s literature. All you need with you is a pen, some imagination, and a love for stories!

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

TAITEEN PERUSOPETUS 8-18-VUOTIAILLE TAMPEREELLA

 

Sanataiteen perusopetus on tasolta toiselle etenevää taidekasvatusta. Lasten ja nuorten sanataiteen perusopetusta annetaan kolmelle ikäryhmälle sanataiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaan. Tasolta toiselle etenevä opetus kattaa monipolisesti erilaisia sanankäytön muotoja tarinankerronnasta laajoihin tekstikokonaisuuksiin. Lisätietoa sanataiteen perusopetuksesta Tampereen seudun työväenopistossa: https://www.tampere.fi/tyovaenopisto/kurssit/taide/taiteen-perusopetus.html

 

SANATAIDERYHMÄ I A, SIHINÄ 8-10-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Sampola, T47, Sammonkatu 2, Tampere

Maanantaisin 16.30-18.00, 10.1.-11.4.2022 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 103 € (50 €/syksy, 53 €/kevät)

1.–3.-luokkalaisille. Sihinässä innostutaan tarinoista ja vaelletaan mielikuvitusmaailmoissa etsimässä omiin teksteihin hauskoja hahmoja, koukuttavia juonenkäänteitä ja raikuvia riimejä. Millainen on autio kummituskartano tai salapoliisin ratkaiseva johtolanka? Sanataide sopii kaikille kirjoista ja kirjoittamisesta kiinnostuneille!

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDERYHMÄ I B, RAPINA 10-13-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, satuhuone, Pirkankatu 2, Tampere

Tiistaisin 17.45-19.15, 11.1.-12.4.2022 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Pia Krutsin, kurssimaksu 103 € (50 €/syksy, 53 €/kevät)

4.-6.-luokkalaisille. Sihinässä innostutaan tarinoista ja vaelletaan mielikuvitusmaailmoissa etsimässä omiin teksteihin hauskoja hahmoja, koukuttavia juonenkäänteitä ja raikuvia riimejä. Millainen on autio kummituskartano tai salapoliisin ratkaiseva johtolanka? Sanataide sopii kaikille kirjoista ja kirjoittamisesta kiinnostuneille!

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDERYHMÄ II, SUPINA 13–15-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Tammi-sali, Pirkankatu 2, Tampere

Torstaisin 16.30–18.00, 13.1.-21.4.2022 (26 oppituntia)

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 103 € (50 €/syksy, 53 €/kevät)

7.-9.-luokkalaisille. Supinassa sanataiteen löytöretkeilijät jatkavat matkaansa tarinoiden maailmassa. Ryhmässä kirjoitetaan monenlaisia tekstejä yksin ja yhdessä, tutustutaan kirjallisuuden eri lajeihin ja kerronnan tapoihin ja vahvistetaan omaäänistä kirjoittamista.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDERYHMÄ III, KUISKE 15–18-vuotiaille (taiteen perusopetus)

Pääkirjasto Metso, Kanerva-sali, Pirkankatu 2, Tampere

Torstaisin 17.30-19.30, 13.1.-21.4.2022 (35,1 oppituntia)

Sanataideopettaja Päivi Haanpää, kurssimaksu 124 € (60 €/syksy, 64 €/kevät)

9.-luokkalaisille sekä peruskoulun jälkeen keskiasteella opiskeleville. Miltä maailma näyttää kirjoitettuna? Syvennetään sanataiteilijalle tärkeitä taitoja tutkimalla tekstin tekemisen monipuolisia mahdollisuuksia. Ryhmässä kokeillaan erilaisia tyylejä ja tekniikoita, keskustellaan kirjoista ja kirjoittamisesta sekä annetaan ja saadaan palautetta omista teksteistä.

Yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

 

KOULULAISILLE NOKIALLA

 

SUPERSANKARIKOULU 9-12-vuotiaille

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Hiomo-sali, Härkitie 6, Nokia

Pe 17.00-20.00 ja la 10.00-14.00, 18.2. - 19.2.2022

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 22 €

Hälytys! Supersankareiden kaupungissa kaivataan sankareiden apua! Sanataidekurssilla syöksytään supersankareiden maailmaan. Keksimme omia supersankarihahmoja ja tietenkin superpahiksia superkoulun oppilaiksi, harjoittelemme supersankareille tarpeellisia taitoja ja piirrämme sarjakuvia sankareiden seikkailuista. Kurssi sopii alakoululaisille, jotka tykkäävät tarinoista.

Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

TARINOITA TULEVAISUUDESTA 9-12-vuotiaille

Nokian kirjasto- ja kulttuuritalo Virta, Hiomo-sali, Härkitie 6, Nokia

Pe 17.00-20.00 ja la 10.00-14.00, 8.4. - 9.4.2022

Sanataideopettaja Minttu Tervaharju, kurssimaksu 22 €

Sanataidekurssilla tehdään suuri harppaus tulevaisuuteen! Millainen on tulevaisuuden maailma? Ovatko ihmiset muuttuneet kyborgeiksi, asuttavatko he muita planeettoja, minkälaisilla välineillä tulevaisuuden maailmassa kuljetaan ja minkälaisia hauskoja vempeleitä on keksitty? Kurssilla ideoidaan tulevaisuuden maailmaa, tehdään mielikuvitusmatkoja avaruuteen ja tutustutaan lasten scifi-kirjallisuuteen. Kurssi sopii alakoululaisille, jotka tykkäävät tarinoista.

Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SANATAIDETTA AIKUISILLE

 

Aikuisten sanataideopetuksen sisällöt vaihtelevat kaunokirjallisuuden lukupiireistä luovan kirjoittamisen työpajoihin. Opetus seuraa pitkälti lasten ja nuorten opetusohjelmaa soveltaen sisällön osallistujien taitotason ja toiveiden mukaiseksi. Opetuksessa haetaan inspiraatiota kirjoittamiseen erilaisten virikkeellisten harjoitusten kautta, tutustutaan monipuolisesti erilaisiin teksteihin, kirjoittamisen tapoihin ja kirjallisuusteorian käsitteisiin. Aikuisopetus voidaan kohdistaa hyvinkin rajattuun aihealueeseen, kuten blogikirjoittamisen, novellin tai sosiaalisen median maailmaan. Ryhmissä voidaan keskittyä myös esimerkiksi käsikirjoitusten viimeistelyyn.

 

Lisätietoja opetuksen sisällöistä: posti(at)yostaja.fi tai 045 134 0878.

 

SANATAIDEILTAPÄIVÄ

Tampereen seudun työväenopisto

Vanha Räikkä, kokoustila 2.krs, Kuruntie 12, 33470 Ylöjärvi

Maanantaisin 14.00 - 15.30, 17.1.- 4.4.2022 (12 oppituntia)

Sanataideopettaja Mia Lempinen, kurssimaksu 30 €

Pidämme hauskaa ja kutsumme luovuutta esiin rennolla tavalla. Tarvitset mukaan vain kynän, paperia ja uteliaan itsesi. Harjoittelemme kirjallisuuden eri lajeja. Lopuksi osallistujilla on monipuolinen käsitys kirjallisuuden lajeista sekä uusista ja perinteisistä kirjoitusharjoituksista. Sopii jonkin verran kirjoittaneille ja vasta-alkajille. 

Saatat muistaa kurssin myös nimellä Sanataideaamiainen. Koska kellonaika muuttui, muuttui myös nimi.

Yhteistyössä Tampereen seudun Työväenopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

LUOVA KIRJOITTAMINEN

Pirkan opisto

Monitoimikeskus Silta, sininen kirjastoluokka 1032, Kyrönsarventie 16, 39100 Hämeenkyrö

Maanantaisin 17.15 - 18.45, 10.1.2022 - 25.4.2022

Sanataideopettaja Mia Lempinen, kurssimaksu 88 €

Jokainen osaa kirjoittaa ja jokaisella on sanottavaa. Jokaisen kirjoittaminen on lahja. Tällä kurssilla voi kirjoittaa matalalla kynnyksellä tai vankemmalla kokemuksella. Palautetta saa omista lähtökohdistaan käsin. Luovan kirjoittamisen kurssilla lähdetään liikkeelle kunkin omista kokemuksista, havainnoista ja ajatuksista. Kokeillaan mihin sanat riittävät. Kurssilla tutustutaan kerronnan keinoihin ja kirjoitetaan tarinoita, runoja, dialogia. Tärkeintä on kirjoittaminen ja ajatusten jakaminen muiden osanottajien kanssa. Harjoituksia tehdään tunnilla ja kotitehtävinä. Omien tekstien lukeminen ryhmässä on vapaaehtoista, mutta toivottavaa.

Yhteistyössä Hämeenkyrön kansalaisopiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

SIELUKKAAT SANOITUKSET, ELÄMÄNI BIISIT

Pirkan opisto

Vesilahden kirjasto, Lähde, Huhtatie 7, 37470 Vesilahti

Maanantaisin 18.00 - 20.15, 31.1. - 2.5.2022

Sanataideopettaja Tanja Hällstén-Huuki, kurssimaksu 30 €

Mikä on elämäsi biisi? Herättääkö jonkin kappaleen sanoitus sinussa voimakkaita tunteita? Liittyykö jokin tietty kappale tiettyyn elämänvaiheeseen? Kurssilla tutustutaan tarkemmin musiikkikappaleiden sanoituksiin, jotka ovat osa lyriikkaa (runoutta). Kuuntelemme ensin kappaleen, sen jälkeen avaamme tekstiä tarkemmin. Kappaleet valitaan osallistujien kiinnostuksen mukaan. Kurssi kokoontuu 31.1., 14.2., 14.3., 11.4. ja 2.5.

Yhteistyössä Pirkan opiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.

 

KANAVAN KIRJALLINEN SALONKI

Pirkan opisto

Lempäälän pääkirjasto, Kompa, Lempäälä-talo, Manttaalitie 15, 37500 Lempäälä

Maanantaisin 18.00 - 20.15, 10.1. - 25.4.2022

Sanataideopettaja Tanja Hällstén-Huuki, kurssimaksu 88 €

Tervetuloa keskustelemaan kotimaisen kirjallisuuden uutuuksista ja klassikoista! Salongissa keskustelemme yhdessä valituista kirjoista. Syvennämme lukukokemusta tutustumalla muun muassa teoksen taustoihin, vastaanottoon, kritiikkiin ja tutkimukseen. Ryhmässä tutustut myös muihin kirjallisuutta harrastaviin ihmisiin. Yhteinen lukukokemus yhdistää ja tekee lukemisesta suuremman elämyksen. Kokoontumiset syksyllä 6.9., 20.9., 4.10., 25.10.,8.11., 22.11., 29.11. ja keväällä 10.1., 24.1., 7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 25.4. Kurssi kestää koko lukuvuoden.

Yhteistyössä Pirkan opiston kanssa. Katso ilmoittautumisohjeet tästä.