Tehtäviä

Tässä kaikkien sanataiteilijoiden iloksi Yöstäjän sanataidekoulun suosikkiharjoituksia - kovassa käytössä testattuja ja takuuvarmasti toimivia. Olkaa hyvä!

 

Kirjapatsaita

Leikissä tehdään pysäytyskuvina keksittyjä kohtauksia keksittyihin kirjoihin. Ensin valitaan (vaikka arpomalla) kertoja; sitten heitetään nopalla, montako henkilöä kohtaukseen tulee. Arvotaan järjestys, jonka mukaan osallistujat muodostavat pysäytyskuvan: ensimmäinen henkilö jähmettyy johonkin miimiseen asentoon, ja vuorotellen kuvaan tulee mukaan nopalla heitetty määrä henkilöitä. Kun "patsas" on valmis, kertoja improvisoi, mitä kohtauksessa tapahtuu, ja mistä kuvitteellisesta kirjasta on kyse. Etukäteen voidaan myös sopia kirjan genre: onko kyse kauhukirjasta, dekkarista tai esimerkiksi romanttisesta viihteestä.

 

Etäännytettyjä muistoja

Kirjoitetaan kesämuistoja niin, että niihin sekoitetaan jotain fiktiivistä. Esimerkiksi jäätelökioskin myyjä saattaa yhtäkkiä muuttua korppikotkaksi.

 

Murhamysteerejä

Murhatutkija saapuu murhapaikalle ja tietää ainoastaan murha-aseen. Nämä aseet ovat hyvin mielenkiintoisia: sokeripala, matkaradio, lankakerä, pesukone... Kirjoittajan tehtävänä on kuvailla ensin etsivän näkökulmasta hypoteesi kuinka murha on tapahtunut, sitten murhaajan näkökulma asioihin.

 

Maisemahenkilöitä

Jokainen luo henkilöhahmon, joka hänelle tulee mieleen jostain annetusta, hiukan eriskummallisesta maisemasta. Sitten tämä henkilöhahmo sijoitetaan toiseen täysin erilaiseen maisemaan ja katsotaan mitä hänelle siellä tapahtuu.

 

Kiperät tilanteet

Tutustutaan Tiukkojen tilanteiden käsikirjaan (Joshua Piven ja David Borgenicht, Karisto 2007), ja luodaan oma humoristinen ohje kiperään tilanteeseen, esimerkiksi kuinka paeta hammaspeikkoa tai vihaista leijonaa.

 

Selviytymisoppaat

Luodaan selviytymisopas omalle asuinalueelle. Missä paikalliset jengit majailevat, mitä paikkoja kannattaa välttää, mitä huvittelumahdollisuuksia seudulta löytyy, minne suunnata, jos nälkä yllättää?

 

Kaurismäkeläinen dialogi

Keksi kimurantti kohtaaminen kahden henkilön välille (esim.rehtori ottaa oppilaan puhutteluun, mies vaatii vaimoa tiskaamaan). Kirjoita henkilöiden vuoropuhelu elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen niukkasanaisella tyylillä. Jokaisessa repliikissä saa olla korkeintaan yksi sana tai äännähdys. Puhumisen sijaan henkilöt voivat välillä myös toimia, esim. haukotella tai kyynelehtiä.

 

Ketjureaktioita

Kierrättäkää paperia kirjoittajalta toiselle niin, että jokainen kirjoittaa yhden lauseen. Ensimmäinen piirissä keksii ketjureaktiolle otsikon, esim. "Mitä tapahtuu jos juo maitoa?" Toinen kirjoittaa yhden lauseen pituisen seurauksen otsikolle, esim. "Jos juo maitoa, maitolasi kaatuu." Kolmas kirjoittaa seurauksen sille, mitä tarinassa on viimeksi tapahtunut, esim. "Jos maitolasi kaatuu, äiti alkaa laulaa oopperaa." jne. Kun tarina on valmis, on aika katsoa, mihin niinkin pieni asia kuin maitolasin kaatuminen voi johtaa.

 

Salaperäisten satuhahmojen ostoslistoja

Jokainen kirjoittaa jonkin itse keksimänsä satuhahmon ostoslistan paljastamatta kuitenkaan hahmostaan mitään muuta. Vaihdetaan papereita, ja toinen kirjoittaa lyhyen kuvauksen ostoslistan perusteella: millaisesta satuhahmosta on kyse? Prinsessa vai ritari, keiju vai menninkäinen?

 

Ilmoitustaulu

Tähän harjoitukseen tarvitaan mielikuvituksen lisäksi tyhjää seinäpinta-alaa ja värillisiä paperilappuja. Pohditaan hetken, millaisessa kuvitteellisessa kaupungissa ollaan. Tämän jälkeen kirjoitetaan lappuja kaupungissa sijaitsevalle ilmoitustaululle: asuntoilmoituksia, katoamisilmoituksia, kutsuja tapahtumiin, ostetaan, myydään jne. Tärkeää on myös kertoa, kuka kuvitteellinen henkilöhahmo on ilmoituksen jättäjä. Lopuksi jokainen kiinnittää ilmoituksensa seinälle, josta niitä voi käydä lukemassa, ja jokainen voi vastata yhteen ilmoitustaululta löytämäänsä ilmoitukseen.

 

Hullunkuriset perheet

Tutustutaan Hullunkuriset perheet - tai Pekka-peli -kortteihin. Askarrellaan omat kortit, joihin keksitään eriskummallisia perheitä. Kirjoitetaan pieni kuvaus esimerkiksi Nörttien tai Mallien päivästä. Keksitään kullekin perheelle omia arkeen liittyviä tapoja. Pelataan peli. Korttien pohjalta voi myöhemmin tehdä improvisaatioharjoituksia, joissa satunnaiset pakasta poimitut hahmot kohtaavat. Voidaan myös kokeilla, miten eri tavoin erilaiset hahmot liikkuvat.

 

Jatkoa tekstin maisemalle

Luetaan kuvaileva tekstinpätkä ja kirjoitetaan tämän jälkeen siihen täytettä. Mitä muuta maisemasta voisi vielä löytyä?

 

Musiikkiarvioita oudoista materiaaleista

Pohditaan aluksi, minkälaisia mielikuvia esimerkiksi säätiedote tai pörssikurssi herättää ja minkälaisia ääniä noihin mielikuviin kuuluu. Seuraavaksi kuvaillaan musiikkia, jota säätiedote tai pörssikurssi voisi soida. Lopuksi musiikista voidaan kirjoittaa vielä arvio.

 

Uusia juhlapäiviä

Keksitään vuoteen uusia merkkipäiviä: päivämäärä, mikä on juhlapäivän nimi, miksi ja miten sitä vietetään.

 

Kuuluisat viimeiset sanat

Lämmittelyharjoitus. Kirjoitetaan lapuille noin yhdellä lauseella ”kuuluisia viimeisiä sanoja”, eli mitä joku henkilö olisi voinut viimeisinä sanoinaan sanoa juuri ennen kuin kohtasi traagisen loppunsa. Vaihdetaan laput, ja joku toinen keksii, kenen viimeisistä sanoista oli kyse ja mitä seuraavaksi tapahtui.

Harjoitusta voi jatkaa esimerkiksi niin, että seuraavaksi kirjoitetaan tarinat, jotka loppuvat em. viimeisiin sanoihin. Tai tarinat, jotka vasta alkavat näistä viimeisistä sanoista...

 

Omistuskirjoituksia

Lämmittelyharjoitus. Keksitään omistuskirjoituksia kuvitteellisiin kirjoihin: ”omistettu tyypeille sänkysi alla” tai ”sille hyttyselle, jonka liiskasin tänään”. Kirjoillekin voidaan keksiä nimet, mutta se ei ole välttämätöntä. Voidaan myös pysytellä jossain tietyssä lajityypissä, tehdä esim. kauhukirjojen omistuskirjoituksia.