Äitienpäivä

ÄITIVISA: KUKA FIKTIIVINEN ÄITIHAHMO OLISIT?

Vastaa kymmeneen helppoon kysymykseen äitiydestä ja selvitä, kuka lastenkirjallisuudesta tuttu äiti sinä olisit!

 

1. Lapsesi on nälkäinen. Mitä teet?

a) Kutsun ystävät kokoon ja katan pöydän täyteen vastapaistettuja pannukakkuja ja vaapukkahilloa.

b) Katselen pilvenreunalta, kuinka lapseni kaivaa suuresta kirstusta kultakolikoita ja lähtee hevosen, apinan ja naapurin porvarikakaroiden kanssa apteekkiin hakemaan toffeekaramelleja.

c) Nauran ja käsken häntä hakemaan minulle jotain syötävää.

d) Jalkani on murtunut, joten soitan Elvi-tädin paikalle tekemään jauhelihakastiketta, mutta hän tekeekin sipattia.

e) Käsken kaikki lapseni auttamaan ruoanlaitossa, ja itse heilautan taikasauvallani perunat kiehumaan.

 

2. Mihin viet lapsesi viettämään vapaapäivää?

a) Vien heidät rannalle etsimään näkinkenkiä ja nauttimaan sokeripitoisia välipaloja.

b) Jätän vapaapäivän huvit lapseni isän huoleksi. Hän ottaa lapsen mukaansa isoon laivaan ja vie tämän Etelämeren saarelle.

c) Vien biologiset lapseni tanssiaisiin ja sillä välin lapsipuoleni saa siivota talon lattiasta kattoon (myös vessan).

d) Lähdemme Unkariin makkaran perään.

e) Olen juuri nyt liian kiireinen, mutta he saavat pelata ulkona huispausta. Joskus vien heidät hoitoon Muriel-tädin luo.

 

3. Lapsesi on tehnyt jotain typerää. Miten reagoit?

a) Annan hänelle lämpimän halauksen ja paijaan hänen pientä päätään. Mikäli tarve vaatii, tarjoan hänelle pussillisen toffeekaramelleja. Ei haittaa, vaikka hän onkin saanut koko talomme muuttumaan viidakoksi.

b) Lapseni ei koskaan tee tyhmyyksiä, joista jäisi kiinni. Jos näin kuitenkin kävisi, lähettäisin pilven päältä hyytävän sadekuuron hänen päälleen.

c) Tietenkin määräisin hänelle rangaistukseksi ylimääräisiä siivoustöitä. Pistän hänet siivoamaan myös naapureiden talot.

d) Huolestun että minun pientä kullannuppuani syytetään ilman perusteita.

e) Saan hirveän raivarin ja lähetän räyhääjän lapselleni kouluun.

 

4. Lapsesi on sairas. Miten hoidat häntä?

a) Katson isoäidin reseptikirjasta salaisen lääkereseptin.

b) Lähetän siunauksen matkaan ja toivon, että naapurin porvariäiti tulee katsomaan hänen peräänsä.

c) Ihan sama.

d) Soitan paikalle armeijan, palokunnan, poliisin, Elvi-tädin sekä alakerran komean herra Lindbergin. Lopulta paljastuu, että lapsi vain huijasi olevansa sairas.

e) Keitän lapselleni noidankattilassa taikajuoman ja tukehdutan hänet isoäidinneliöviltteihin. Jos tilanne on hyvin vakava, vien hänet Pyhän Mungon taikatautien ja vammojen sairaalaan.

 

5. Lapsesi salainen ihailija tulee pyytämään sinulta hänen kättään. Miten toimit?

a) Voi, totta kai lapseni ansaitsee onnen. Järjestän heille upeat häät hääkakkuineen ja hemulisoittokuntineen.

b) En voi vaikuttaa asiaan mitenkään, joten turha sitä on surra. Menen sirkuttamaan heidän häihinsä valkoisen kyyhkysen hahmossa.

c) Yritän kaupitella ihailijalle kauniimpia lapsiani mm. kenkien sovituksen varjolla. Lukitsen lapsipuoleni ullakolle siksi aikaa.

d) Sisuunnun lapseni rohkeudesta ja uskallan itsekin lähestyä henkilöä, jota olen ihaillut jo vuosia.

e) Kosijasta riippuen joko yritän suostutella lastani muuttamaan mieltään tai räjähdän ilosta.

 

6. Teini-ikäinen lapsesi kapinoi ja on yhä vähemmän kotona. Miten toimit?

a) Hyvä kun hän viettää aikaa muualla, ettei tule mökkihöperöksi kuten isänsä.

b) Olen iloinen, että lapseni löytää muuta ajateltavaa kuin minun muistoni.

c) Lapseni eivät kapinoi, se on kurin kyllästämän kasvatukseni ansiota.

d) Pyrin pitämään huolta siitä, että lapseni tulee ajoissa kotiin ja syö riittävästi. Toisaalta, mitä enemmän hän on poissa kotoa, sitä enemmän minulla on aikaa alakerran viiksekkään herran kanssa.

e) Tajuan hänen tulleen siihen ikään, joten annan hänen liikkua vapaasti, mutta pidän häntä silti silmällä.

 

7. On syntymäpäiväsi. Minkä lahjan saat lapseltasi ja mitä olisit halunnut?

a) Saan sydämenmuotoisen näkinkengän, ja olen erittäin tyytyväinen, sillä mitä tahansa minun pieni peikkoni minulle antaakin, se on parasta mitä voin saada.

b) Toivon että lapseni tuo haudalleni kukkia, mutta hän on liian kiireinen leikkiessään naapurin porvarilasten kanssa.

c) Olisin toivonut että lapseni olisi edes kerran vuodessa totellut kainoja pyyntöjäni. Hän on askarrellut hiiriystäviensä kanssa minulle marjoista kruunun. Olisin toivonut kestävämpää ja uniikimpaa lahjaa, jonka tekemiseen olisi käytetty todellista vaivaa ja tunnetta.

d) Lapsi improvisoi minulle viime hetkellä musiikkiesityksen. Olen erittäin otettu siitä.

e) Saan lapsiltani hienon taikasauvan, joka paljastuu pilailuvälineeksi. Olisin toivonut itse kudotun villapuseron ja kotitekoista suklaata.

 

8. Kuvaile muutamalla sanalla lapsesi isää.

a) Hän on hajamielinen taiteilijasielu, joka välillä tahtoo palata nuoruuteensa (tai luontoon).

b) Hän on karski merimies, todellinen uros ja lisäksi kuningas pienellä Etelämeren saarella.

c) Hän oli erittäin rikas ja merkitsi minulle lähes yhtä paljon, kuin Prismasta ostettu käsilaukku.

d) En ole lapsen biologinen äiti, enkä tunne hänen isäänsä.

e) Hän on ihana isä ja paiskii paljon töitä suuren perheensä eteen. Rakkautta riittää, vaikkei rahaa niinkään.

 

9. Minkälainen suhde sinulla on lapseesi?

a) Halaamme joka aamu ja ilta. Yhteiset ruokahetket yhdistävät meitä. Hän kertoo minulle usein villeistä seikkailuistaan.

b) Katselen lapseni jokaista liikettä. Hän ajattelee minua harvoin, mutta kun hän ajattelee, hän ajattelee kauniisti.

c) Minulla on kaksi ihanaa biologista lasta ja yksi lapsipuoli. Olisin valmis rakastamaan häntäkin, jos hän olisi hieman miellyttävämpi ihminen.

d) Hysteerinen.

e) Oih, minulla on monta lasta, mutta rakastan heitä kaikkia yli kaiken. Rakastan myös lasteni ystäviä, ja olen heille eräänlainen varaäiti.

 

10. Mikä on parasta lapsessasi?

a) Hän on viisas, kekseliäs, oma-aloitteinen, ahkera, iloinen, toiset huomioon ottava, loistava ryhmätyöskentelijä, oivallinen aikamatkustaja, päivänsäde, ilopilleri ja elämäni valo. Kaikki pitävät hänestä, ja hänen suosionsa on levinnyt jo Aasiaan asti.

b) Hän on pirteä ja mielikuvituksekas, hänellä on sekä henkistä että fyysistä voimaa ja hän on esimerkillinen feministi, mutta vastaanottaa huonoja aaltoja naapurin porvarikakaroilta.

c) Kaksi vanhinta lastani ovat kauniita ja tiedostavia nuoria naisen alkuja. Ottolapsestani minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa.

d) Lapseni on musikaalinen ja luova, ja hänellä on avara maailmankuva. Lisäksi hän tulee hyvin toimeen alakerran naapureiden kanssa.

e) Heitä on niin monta, että kaikki maailman adjektiivit eivät riitä kuvaamaan heitä. Kaikki ovat hyvin erilaisia. Kaksi heistä on todellisia rasavillejä, mutta kaikki ovat omalla tavallaan lahjakkaita ja hyviä koulussa.

 

Eniten A-vastauksia: Olet aivan kuin Muumimamma! Tahdot aina vain lapsesi parasta ja olet hyvin lempeä äiti. Kunhan et hemmottele lastasi aivan piloille, hänestä kasvaa varmaan oikein mukava ihminen. Ruokit pienokaistasi ilmeisesti aika paljon, mutta voisit yrittää kyllä hieman vähentää pannukakkujen sekä vaapukkahillon tarjoilua. (Essi, 12)

Eniten B-vastauksia: Olet kuin Peppi Pitkätossun äiti! Et varmaankaan tiedä hänestä paljoa, mutta se ei haittaa, sillä ei tiedä kukaan muukaan. Sinä olet siis juuri se välinpitämätön ura-äiti, joka jättää jääkaappiin nakkeja ja toivoo lapsensa pärjäävän iltapäivän niiden voimalla. Et ole juurikaan kiinnostunut lapsesi hyvinvoinnista tai jos olet, et kuitenkaan syystä tai toisesta tee sen eteen mitään erityisen suurta. Mikäli mahdollista, voisit viettää lapsesi kanssa enemmän aikaa. Vaikuttaa näet siltä, että hänen ruokavalionsa on pelottavan yksipuolinen, hänen ainoat ystävyyssuhteensa pyörivät annetun materian ympärillä ja hänen pukeutumistyylinsä on käynyt paljastavaksi. Nyt sinun kannattaisikin äitinä yrittää normalisoida lapsesi ennen kuin on liian myöhäistä. Aseta hänelle rajoja, anna aikaa ja saat kyllä vastapalvelukseksi paljon toivomaasi rakkautta. (Kaisa, 13)

Eniten C-vastauksia: Olet kuin Tuhkimon äitipuoli! Sinulla riittää rakkautta biologisia lapsiasi kohtaan, mutta jättäisit ottolapsesi kuin nallin kalliolle. Saatat omata vakavia sydänsuruja, mutta se ei oikeuta kohtelemaan lapsiasi epätasaväkisesti. Ullakolle lukitseminen on ehkä vähän turhan raju rankaisemistapa. Yritä välttää väkivaltaa. (Anna, 12)

Eniten D-vastauksia: Olet aivan selvä Rauha-täti Risto Räppääjä –kirjoista! Olemuksesi huokuu hysteeristä karismaa ja käytät aina vain samaa, kauhtunutta villapuseroa. Alakerran viiksekäs herrasmies tuntuu vievän ajatuksistasi suurimman osan, mutta huolehdit kuitenkin tunnollisesti lapsestasi. Hädän tullen et häpeä pyytää kodinhoitoapua Elvi-tädiltä, vaikkei lapsesi ajatuksesta niin pitäisikään. Sinua ei haittaa lapsesi jatkuva rummutus tai se, että hän pukeutuu kylvystä tullessaan vanhaan, vaaleanpunaiseen aamutakkiisi. Kotinne on värikäs ja lämmin paikka hyvällä asuinalueella, jossa on aina kesä. Ruoaksi laitat arjen keskellä usein jotain helppoa ja perinteistä, vaikka katsotkin mieluusti monimutkaisia pastanteko-ohjeita televisiosta. Et ajattele elämässäsi tai äitiydessäsi kauhean pitkälle, vaan elät hetkessä. Jos et jaksa laittaa ruokaa, niin lähetät lapsesi kaverinsa luo juomaan pirtelöä. Ei hän siitä rikki mene. (Siiri, 15)

Eniten E-vastauksia: Olet kuin Molly Weasley Harry Potter-kirjasarjasta! Pidät itse tehdyistä leivonnaisista ja lastesi käsitöistä. Saatat olla osa suurta perhettä ja sinulla on varmasti rakastavainen aviomies, joka uurastaa töissä aamusta iltaan perheesi vuoksi. Vaikka oletkin kiireinen kotitöissä, sinulla riittää silti huolenpitoa lapsillesi. (Maija, 13)

Sanataideryhmä Mysteeri