Kasvit ihmisinä

VAARINKAKTUS

Cephalocereus senilis

 

Keke-vaarin hiukset ovat pitkät ja harmaat, sillä hän ei ole jaksanut tehdä niille mitään. Myös muu naaman karvoitus on vaaleaa ja pehmeää. Keke-vaari seuraa intohimoisesti hurrikaanien liikkeitä, vaikka muuten onkin aika rento tyyppi.

Keke-vaari on myös hyvin valikoiva ihmissuhteissaan, ja suosii tyyppejä, joiden nimet ovat myös hurrikaaneilta. Kuten Irma. Keke-vaari on haka tietokoneiden kanssa. Hänen vihollisiaan ovat villakilpikirvat (lähialueen nuoriso).

Keke-vaarin lempiruokaa ovat raa’at spagetit ja pakastinkylmät valmisranskalaiset.

 

Lilja, 14

 

 

 

VOIKUKKA

Taraxacum officinale

 

Voikukka on varsinaisen äänekäs ja rasittava henkilötyyppi, joka tunkee nokkansa joka paikkaan. Voikukkaan voi törmätä lähes missä vain, eikä sen kanssa kontaktiin joutumista voi välttää edes kepulikonstein. Kuten sanottu, löytyy voikukka joka paikasta, mutta etenkin siihen törmää valoisilla paikoilla, kuten niityillä, puistoissa ja jokaisen yksityisen henkilön pihamaalla.

Ulkonäöltään voikukka on helppo tunnistaa: se verhoutuu kesävaatteisiin jopa talvella ja suosii asuissaan pelkästään keltaista. Hiusten väri vaihtuu päivittäin.

Voikukkiin voi yrittää tehdä itse ensimmäisen kontaktin, mutta se saattaa olla haasteellista, sillä voikukka on niin ylisosiaalinen, että luultavimmin ehtii ennen sinua. Kontaktin synnyttyä on mahdoton perääntyä.

Saamelaisen urbaanilegendan mukaan voikukan lajinimi on pohjautunut sen kanssaeläjien tavasta sanoa, ”voi, sieltä se kukka taas tulee”, kun voikukka heitä lähestyy.

Voikukkaa voi hoitaa ainoastaan yrittämällä kuunnella sen jatkuvaa pälpätystä.

 

Suvi, 14

 

 

 

NONI

Morinda citrifolia

 

”Perisuomalainen, vähäpuheinen, lainkuuliainen kansalainen”

Noni syntyi aivan tavalliseen suomalaiseen perheeseen, kävi peruskoulun ja harrasti tavallisia suomalaisia harrastuksia, eukonkantoa ja saappaanheittoa. Elämänkoulua Noni ei ymmärrä, onhan meillä täällä Suomessa niin hieno koulutusjärjestelmä.

Nonin sanavarastoon kuuluu hänen oman nimensä lisäksi sen kaikki variaatiot, kuten nonni, nonii, no, niin, nii-i ja muita sisältä rikkaita suomen kielen ranoja.

Tätä nykyä Noni työskentelee toimistossa ja pukeutuu useimmiten reisitaskuhousuihin, harmaaseen t-paitaan ja beigeen liiviin.

 

Emmi, 13

 

 

 

ULPUKKA

Nuphar lutea

 

Ulpukka on kookas keltatukkainen keski-ikäinen, joka pidättäytyy vankasti omissa mielipiteissään. Hänelle on jo ilmestynyt paljon ryppyjä, ja hän on ikäisekseen varsin kurttuinen.

Ulpukka on iloisimmillaan kesä-elokuussa, mutta kannattaa kuitenkin aina olla varovainen hänen seurassaan, sillä Ulpukka osaa olla myös ikävän myrkyllinen ihminen.

Hän on kantasuomalainen ja kelpuuttaa asuinpaikakseen melkein minkä vain. Ulpukan lempinimi on sianpumpula, ja sitä käyttävät useimmat hänen lapsuudenystävänsä.

 

Essi, 14

 

 

HÄRKÄPAPU

Vicia faba

 

Härkäpapu on melko yleinen ihmislaji, jonka aivotoiminta prosessoi millisekunneissa urheilusanastoa, mutta joka ei ymmärrä miksi metoo-liikettä tarvitaan. Härkäpapu on alunperin amerikkalainen vieraslaji, jonka itiöitä on levinnyt ympäri Suomen kuntosalien penkkipunnerruslaitteiden täytteissä. Kasvattaakseen lajilleen tyypillisen pystyn ja tanakan varren se tarvitsee isänmaan jonka pH arvo on 8-9, runsaasti maustamatonta rahkaa, raakaa lihaa, leikkeleitä ja satunnaisia irtosuhteita. Nykyajan populaarikulttuurissa härkäpapu yhdistetään usein kasvissyöjiin, vaikka kyseessä on kaksi täysin erilaista ihmistyyppiä, jotka elävät täysin erilaisissa ekologisissa lokeroissa.

Kypsyessään härkäpapu kasvattaa itselleen lihakset sekä sovinistisen asenteen. Täysikasvuinen härkäpapu sekoitetaan usein skinheadeihin hiustyylin, vuorosanojen ja ruumiinrakenteen takia. Vaikka kyseiset lajit ovatkin kaukaista sukua toisilleen, on härkäpapu lähtenyt kulkemaan omaa evolutiivista polkuaan samaan aikaan, kun yksityisiä kuntosaleja alkoi putkahdella ympäri maailmaa.

Härkäpavuissa loisii usein sekä vieras-, että kotoperäistä lajistoa. Muutamia esimerkkejä mainitakseni mm. Leijonakoru (hyödyntää härkäpavun tuottamaa kuonaa eli hikeä ja lisää testosteronin erittymistä kun lähettyvillä on ulkomaalaisia), Jupi (etanolia aineenvaihdunnassaan hyödyntävä joukkuekaveri) sekä Jutta (keinotekoisilla ripsillä ja hiuslisäkkeillä itseään koristava lihansyöjäkasvi).

 

Siiri, 16

 

 

 

KOMEAONNENPENSAS

Forsythia x intermedia

 

Komeaonnenpensas on se vähän ahdasmielinen suomenruotsalaisserkku, jonka platinablondi hiuskuontalo on liimattu muotovaahdolla ikiananakseksi. Komeaonnenpensasta ei kukaan koskaan älyllä heittänyt, mutta se ei menoa haittaa. Lipeäliikkeinen, vikittelevästi kohdettaan lähestyvä lihansyöjäkasvi on näet siunattu satumaisella naisonnella. Yhden illan jutusta toisen illan juttuun kulkee Komeaonnenpensaan elinkaari, kunnes se 35-vuotiaana menehtyy ”saunakaljan” yliannostukseen Jamaicalla.

Komeaonnenpensaan levinneisyys on kauhean suuri ja se leviää kulovalkean tavoin. Jokainen ihminen tuntee vähintään yhden Komeaonnenpensaan.

Komeaonnenpensas on näyttävä yksittäis- ja ryhmäpensas – mikäli klubin hämärässä niiden ulkoasua edes erottaa. Komeaonnenpensaan lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluu sen iltaiselle baariseuralleen kierrosten tarjoaminen toinen toisensa perään, kunnes hotellihuoneen vuokrattuaan hän huomaa unohtaneensa lompakkonsa kotiin ja lainaa tuohta seuralaiseltaan. Aamulla Komeaonnenpensas on jo kaukana ja tämän uhri jää häkeltyneenä tuijottamaan Omenahotellin punasävytteistä seinää pohtien, josko edellisestä illasta voisi tehdä rikosilmoituksen. Se on kuitenkin turhaa, sillä Komeaonnenpensas on lähes identtinen lajitovereihinsa nähden, mikä tekee rikostutkinnasta haasteellista, miltei mahdotonta.

 

Neda, 17

 

 

 

HIENOHELMA

Liliacae spenger

 

Liliacae Spenger, kavereille ”Lili”, on hienohelma. Hän kasvaa hervottoman nopeasti ja vie tilaa kaksi kertaa enemmän kuin egonsa. Siihen ei auta fakta, että Lili on kaksimetrinen ja täysin kykenevä pelaamaan naisten NBA-joukkueessa mutta pelkää vain kynsiensä halkeavan.

Isä Carl Spenger on hermoraunio tyttärensä takia. Joka kerta kun hänelle sanoo vastaan, Lili kiljuu ja raapii pienillä sormillaan, kunnes saa tahtonsa läpi. Lili on juuri sellainen tyttö. Hän rakastaa auringonvaloa mutta pelkää liikaa siinä palamista. Hän pelkää liikaa nestehukkaa ja kittaa 15 litraa päivässä ja välillä julkeita määriä ravinneliuoksia maaliskuusta lokakuun tienoille.

Mikä tahansa lämpötila alle 12ºC:n on täysin anteeksiantamatonta, liittyen järjettömään uskoon, että kuivuus ja kylmä altistaa hänet punkeille. Vaikka saattaisi luulla Lilin olevan pystymätön, usko pois: jos hän ei saa haluamaansa Lili voi nostaa itsensä koko pituuteen ja rikkoa kaikki talossa ja puutarhassa.

Lili tylsistyy myös helposti ja joutuu joka kevät muuttamaan huonettaan, vaatteitaan ja olotilaansa uuteen, yhtä turhamaiseen ja tyhjäpäiseen miljööhön.

 

Aleksi, 16

 

 

 

KARJALANRUUSU

Rosa acicularis

 

Karjalanruusu on juuriltaan vanha ja kauaksi levittyvä ihmisryhmä. Yleisimmin näitä ihmisiä näkee hajaantuneen Suomen ja Venäjän rajan tuntumaan, ja heidän suomalainen, hiljainen ja vaaniva luonteensa saa monet venäläiset hikoilemaan vartioasemillaan.

Karjalanruusut elävät niukoissa perhepiireissä ja pitävät kosteasta ja raikkaasta ilmasta. Nämä ihmiset ovat yleisemmin niitä, jotka menevät ukkosella uimaan. Karjalanruusut tarvitsevat myös ylimääräisen paljon nestettä saavuttaakseen sukukypsyytensä, joten oluen juonti on kovin yleistä perheissä. Tuntomerkkeihin kuuluu myös itäinen murre ja kookas ulkomuoto. Heidät voi huomata supermarketeissa jörön näköisinä Karjala-olut 36-packia kantamassa, mutta he ottavat raskaan taakkansa takia tuskin juoksukaljayrityksiä.

Nämä Suomeakin suomalaisemmat yksilöt voi tunnistaa hiljaisuudestaan ja vihastaan Äiti-Venäjään. Heillä on tuskin yhtään karvoja, mutta piikikäs luonne heillä kyllä on. Jotkut sanovat, että jos joku ei halua Karjalaa takaisin, he suuttuvat oikein kunnolla ja huutavat sotahuutonsa ”Tulta munille”. Jos olet karvainen ihminen, et löydä karjalanruusuasumuksesta karvanpoistovälineitä. Karvattomuuden vuoksi karjalanruusun pitää käyttää talvisin kerrospukeutumistekniikkaa, jossa tämä pistää 3-5 vaateparia ympärilleen.

Karjalanruusu on Hämeen läänissä varsinkin uhanalainen, mutta laji elää edelleen vahvana entisten asuinalueidensa tuntumassa. Karjalanruusut ovat muistutus meille siitä, että suomalaisia on kaikenlaisia, kaheleita ja no… suomalaisia.

 

Venla, 16